Jak wzmacniać układ odpornościowy prosiąt?
- Biznes
- 22 marca, 2023
- 3 minutes read
Coraz liczniejsze mioty prosiąt rzadko są na tyle wyrównane, by wszystkie miały szansę na prawidłowy rozwój bez dodatkowego wsparcia. Na odporność prosiąt wpływ ma ich masa urodzeniowa, prawidłowe żywienie oraz podawanie preparatów zwierających żelazo i zestaw witamin.
Siara i uzupełnienie niedoborów żelaza
Siara, czyli pokarm wytwarzany przez lochę przez pierwsze 12-48 godzin po porodzie, ma kluczowe znaczenie dla odporności prosiąt. Poza skoncentrowanymi składnikami odżywczymi, siara zawiera immunoglobuliny, czyli przeciwciała odpornościowe. Zapewniają one bierną odporność prosiąt na infekcje bakteryjne i wirusowe. Bez immunoglobulin pobieranych z mlekiem początkowym, prosięta są bezbronne w odniesieniu do patogenów obecnych w środowisku. Rolą hodowcy jest dopilnowanie, aby tuż po porodzie wszystkie miały możliwość pobrania siary.
Poza przeciwciałami obecnymi w siarze, wpływ na rozwój odporności ma również niwelowanie niedoborów żelaza. Hemoglobina płodowa u prosiąt szybko się zużywa, a zawartość żelaza w mleku loch jest niewystarczająca. Brak żelaza prowadzi do słabego wzrostu prosiąt, niechęci do ssania i spadku odporności, co skutkuje wysoką zapadalnością na infekcje. Z tego powodu w trzeciej dobie życia prosiętom podaje się preparat zawierający 200 mg żelaza.
Preparaty mlekozastępcze – sposób na deficyty pokarmowe i odpornościowe
Nowoczesne metody hodowli, postęp genetyczny oraz optymalizacja żywienia świń sprawiają, że liczba prosiąt w miotach rośnie. Ilość mleka produkowanego przez lochy jest jednak często zbyt mała dla wykarmienia licznego potomstwa. Niewystarczająca ilość pobieranego pokarmu zwiększa śmiertelność wśród najmniejszych prosiąt w miocie oraz zmniejsza przyrosty i odporność pozostałych. Prosięta są słabe, pogarsza się ich ogólna kondycja i wzrasta zapadalność na choroby.
Rozwiązaniem mogą być preparaty mlekozastępcze, zawierające niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Mieszanki mleczne dla prosiąt zawierają zwykle suszony rozpyłowo tłuszcz o cząsteczkach mniejszych niż te w mleku lochy. Sprzyja to lepszemu wykorzystaniu energii w pokarmie. Obecne w preparatach mlekozastępczych emulgatory wspomagają trawienie, a probiotyki wywierają pozytywny wpływ na rozwój systemu odpornościowego. Podawanie preparatów mlekozastępczych pozwala skutecznie zmniejszać śmiertelność, wyrównać miot, zwiększyć masę przy odsadzeniu i poprawić ogólną kondycję zdrowotną prosiąt.
Preparaty witaminowe i wzmacniające odporność
Jednym ze sposobów na zwiększenie odporności, a tym samym przeżywalności prosiąt, jest podanie im specjalnych preparatów wzmacniających, zawierających w swoim składzie witaminy, minerały, probiotyki oraz immunoglobuliny. Zawartość składników krwiotwórczych, takich jak żelazo, mangan, kobalt, miedź oraz witaminy B12 i E chroni prosięta przed wystąpieniem anemii i gwarantuje optymalne tempo wzrostu. Probiotyki wspierają florę jelitową i działają ochronnie na błonę śluzową jelit. Mogą również generować produkcję kwasu mlekowego, działającego przeciwbakteryjnie. Dodatkowo, stymulują rozwój systemu odpornościowego, jednocześnie ułatwiając trawienie oraz wchłanianie i przyswajanie substancji odżywczych.
Dzięki odpowiedniemu żywieniu (dopilnowaniu pobrania siary i ewentualnemu uwzględnieniu preparatów mlekozastępczych), uzupełnieniu niedoborów żelaza oraz witamin i probiotyków, system odpornościowy prosiąt rozwija się prawidłowo, zmniejszając podatność na choroby i poprawiając ogólną kondycję.